Naukowo o jabłkach i soku jabłkowym

2025-07-08

Jabłka to nie tylko najpopularniejsze polskie owoce, a soki jabłkowe – ich przetwory. To również cenne składniki diety o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Coraz więcej badań wskazuje, że regularne spożywanie jabłek (a często także soku jabłkowego) może wspierać takie aspekty naszego zdrowia jak: kondycja serca, poziom glukozy we krwi czy redukcja stresu oksydacyjnego. Sprawdź, co dokładnie na ten temat mówi nauka.

* Jabłka i sok jabłkowy – owocna profilaktyka

Jabłka to wartościowy element codziennego żywienia – nie tylko ze względu na zawartość cennych antyoksydantów i błonnika, ale także z uwagi na ich potencjał we wspieraniu gospodarki sercowo-naczyniowej, metabolizmu czy redukcji stresu oksydacyjnego. Co ważne, nie tylko świeże jabłka, ale również sok jabłkowy jest wartościowym uzupełnieniem diety.

* Jabłka i soki jabłkowe wpływają na lepszy profil lipidowy

Wyniki badań naukowych wskazują, że regularne sięganie po jabłka, a także soki jabłkowe, może wspierać układ krążenia i zmniejszać ryzyko rozwoju chorób metabolicznych. Przykładowo, dwa badania pokazują, że zarówno jabłka, jak i soki jabłkowe mają pozytywny wpływ na profil lipidowy (czyli badanie oceniające poziom różnych rodzajów tłuszczów we krwi), co jest szczególnie istotne w kontekście prewencji chorób sercowo-naczyniowych. W innym z badań zaobserwowano, że codzienne spożycie 250 g świeżych jabłek ze skórką towarzyszyło istotnemu spadkowi poziomu cholesterolu LDL (uznawanego jako „zły”). Taka zmiana może realnie przyczynić się do obniżenia ryzyka miażdżycy i chorób serca.

* Jabłka i sok jabłkowy a kontrola poziomu cukru

W dzisiejszych czasach szczególny nacisk kładzie się na kontrolę glikemii i poczucia sytości w bilansowaniu codziennej diety. Nic dziwnego – kontrola poziomu cukru i łaknienia odgrywa istotną rolę w prewencji chorób metabolicznych. Jakie ciekawe badania możemy znaleźć w tym zakresie?

Bardzo interesujące jest badanie, w którym sprawdzano, czy podanie soku jabłkowego dzieciom przed planowanym zabiegiem w szpitalu może pozytywnie wpłynąć na ich samopoczucie i nawodnienie. Zwykle przed operacją pacjenci muszą być długo na czczo, co bywa stresujące. Okazało się, że młodzi pacjenci, którzy rano otrzymali porcję soku jabłkowego, byli krócej głodni, mniej rozdrażnieni i lepiej nawodnieni niż ci, którzy nie jedli i nie pili nic od wieczora poprzedniego dnia. Sok był dobrze tolerowany i nie wpłynął negatywnie na poziom cukru we krwi. To pokazuje, że sok jabłkowy może być bezpieczną i pomocną formą nawodnienia.

A co z osobami dorosłymi? W jednym z badań, przeprowadzonym na grupie kilkunastu zdrowych kobiet, wykazano, że jabłko zjedzone przed posiłkiem bogatym w węglowodany (np. ryż) pomagało obniżyć poposiłkowy wzrost poziomu glukozy we krwi. Co ciekawe, w kolejnym badaniu spożycie jabłka przed posiłkiem towarzyszyło obniżeniu glukozy po jedzeniu o ponad 30%, szczególnie podczas śniadania. Zaobserwowano również poprawę wrażliwości insulinowej, choć bez wpływu na subiektywne odczucie sytości.

* Antyoksydanty w jabłkach oraz sokach – w walce ze stresem oksydacyjnym

W badaniu przeprowadzonym w Hiszpanii wykazano, że codzienne spożywanie mętnego soku jabłkowego przez cztery tygodnie może poprawiać zdolności antyoksydacyjne organizmu oraz obniżać wskaźniki insulinooporności i stresu oksydacyjnego. Zbliżone korzyści odnotowano w kolejnym badaniu, gdzie dieta śródziemnomorska wzbogacona o sok z jabłek i bergamotki poprawiała profil oksydacyjny i wspierała wzrost beztłuszczowej masy ciała u zdrowych dorosłych. W innym badaniu, przeprowadzonym w Szwajcarii, spożywanie jabłek towarzyszyło zwiększeniu zdolności organizmu do zwalczania wolnych rodników.

* Jaki z tego wniosek? Naturalnie, że jabłkowy!

Jabłka oraz sok jabłkowy z powodzeniem mogą stanowić element dobrze zbilansowanej diety – a do tego bardzo smacznej. Polacy uwielbiają jabłka – 9 na 10 Polaków regularnie je spożywa.

Sok jabłkowy to nie tylko jeden z ważniejszych towarów eksportowych Polski, ale także skarbnica wartości odżywczych. Już jedna szklanka mętnego soku może dostarczyć od 50 do 100 mg polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy, które pomagają neutralizować wolne rodniki i wspierają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo w 200 ml soku znajdziemy około 220 mg potasu, który odgrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi i prawidłowej pracy mięśni. Warto pamiętać, że szklanka soku jabłkowego (200 ml) może być jedną z pięciu zalecanych w ciągu dnia porcji warzyw i owoców w jadłospisie.

Biorąc pod uwagę lokalność, smak, bogactwo wartości odżywczych, a także udowodniony naukowo korzystny wpływ na wiele aspektów funkcjonowania naszego organizmu – pozostaje tylko pić sok i jeść jabłka.

Zdjęcie reklamy numer 0

Polecam lekarza

lek. dent. Arman Babayan - Stomatolog, Chirurg

Ok, szybko, fachowo i sprawnie. Dobry stomatolog, polecam. Wyjaśnił wszystkie sprawy związane z zabiegiem. Super

lek. Mateusz Strózik - Ginekolog

Pan Doktor jest bardzo sympatyczny i kulturalny, merytorycznie odpowiada na wszystkie pytania, tłumaczy po kolei co będzie wykonywać, badanie przeprowadzone bardzo delikatnie. Zdecydowanie polecam!

dr n. med. Aleksander Jaworski - Stomatolog, Protetyk

Bardzo profesjonalne i rzeczowe podejście. Fachowe i sprawne wykonanie wypełnień. Polecam wizyty u Pana doktora.

lek. Julian Maciaszek - Psychiatra

Polecam z całego serca. Pan doktor ma dobry kontakt i podejście do pacjenta. Podczas konsultacji doktor był zaangażowany, zadawał dużo szczegółowych pytań. Wizyta odbyła się punktualnie i przebiegła bez zastrzeżeń.

lek. Wiesław Filarski - Urolog, Chirurg

Pozytywne wrażenie polecam. Fachowość - doświadczenie , miło i sympatycznie. Trzecia wizyta jak do tej pory jest ok.

lek. dent. Katarzyna Drabek

Profesjonalne podejście, super miła atmosfera i zero stresu. Polecam i dziękuję za wybielenie moich zębów!

dr n. med. Waldemar Gołębiowski - Pediatra, Onkolog dziecięcy, Hematolog dziecięcy

Jeden z najlepszych specjalistów od poznałam w życiu. Trafiona diagnoza, bardzo dokładnie dokładnie, wyjaśnił nasze, z wątpliwości serca polecam.

lek. Grażyna Wiland - Okulista

Przemiła Pani Doktor, badania dokładne i super wyjaśnione. Napewno tutaj wrócę. Polecam w stu procentach.